Nyfinlandssvenske Tito gav ut första skivan

20.10.2010 kl. 11:04

 

Calato betyder naken på peruansk spanska, och det är titeln på Roberto ?Tito? Urrutias soloskiva som utkommit nyligen. Calato används också som synonym till barn, och Tito valde ordet som titel på skivan eftersom han tycker båda orden representerar den: hans ärliga, nakna känslor för den latinamerikanska musiken och barns oskyldighet.

 

Skivan pryds av en svartvit bild av Titos pappa som ungefär treårig pojke med pigga ögon och vindrufsigt hår.

 

Förutom Tito själv medverkar en lång rad österbottniska och peruanska musiker på skivan. Tito har varit en del av det österbottniska musiklivet ända sedan han flyttade dit i början av 1990-talet. Bland annat spelar han i salsaorkestern Los Cubatas som spelar framför allt afrokubansk musik.

-         Under åren utomlands har den latinamerikanska musiken kommit att betyda alltmer för mig, säger han.

 

Låtarna är en blandning av egen nyskriven musik, traditionella sånger från Peru eller andra latinamerikanska länder och nyskriven musik av latinamerikanska musikvänner. Den första sången han skrivit själv är den som kommer sist på skivan; María, som han skrev till sin syster när hon for för att studera i dåvarande Sovjetunionen i mitten på 1980-talet. Istället för att skriva brev skickade han henne sången.

 

Tito finns på myspace

 

 Läs artikel om Tito här.